Cum să-ți iei permisul de conducere în 2021


Pentru că sora mea și încă 2-3 oameni dau pentru permisul de conducere sau l-au luat deja, mă gândeam că e momentul să spun și eu ce cred și ce știu despre tot procesul. Un fel de zero to hero șofer.

Am permisul de 3 ani și nu pot să spun că sunt mare expert, dar am observat niște șabloane pe care le respectă examinatorii și examenele pentru permisul de conducere în general.

De la momentul în care ai reglat prima dată oglinzile în mașina instrucorului până când pipăi plasticul cu mutra ta pe el e cale scurtă. Cu mare ghinion, școala dureaza 3 luni. Dacă ești dezinteresat sau incapabil durează mai mult.

În primă fază, când m-am urcat în mașina instrucorului, am crezut că nu o să fiu niciodată capabil să controlez eu niciodată o grămadă de metal de o tonă. Nu a durat 20 de minute și eram în mișcare. Totuși, simțeam că doar cu el acolo mă pot descurca. Avem impresia că la examen nu o să fie bine deloc. Astea toate în prima ședință.

De-a lungul orelor de condus am devenit tot mai sigur. Acum sunt mai sigur decât atunci, dar asta se datorează faptului că am condus mult după ce am promovat examenul.

Permisul de conducere e doar o bucată de plastic ce-ți permite să te deplasezi pe drumuri publice. Indiferent cât de șofer te crezi cu el în mână, sunt unii are nu conduc bine deloc. De condus înveți după ce-l ai.

Uite cum să faci să-l iei.

E absolut necesar să știi semnele de circulație, abia după aia începi învățatul practic. Nu are rost să își piardă instructorul timpul să te învețe semne în loc de alte lucruri mai importante.

Trebuie să știi când, unde și de ce dai prioritate, cum și pe unde ai voie să mergi. Și legat de mers și întors, semnalizează! O semnalizare în plus sau în minus se taxa prin 2017 cu 6 puncte. Trei greșeli și ai 18 puncte. Ești aproape picat.

La un moment dat o să te oprești, și cum nu se poate lăsa mașina-n drum, trebuie parcată. Să înveți parcări e simplu, mai ales că mașina cu care parchezi la examen e (de obicei) aceeași cu cea din școală. Mai târziu o să poți parca orice altceva (dacă nu ești incapabil).

Dacă ai fost atent la tot ce trebuie și știi tot ce-i notat mai sus, că nu-i greu, mai e un lucru mic de luat în considerare. Dorințele examinatorilor. Mai ales în orașe mici, se poate afla foarte ușor ce fixuri are fiecare polițist și pe ce i se pune pata. Niște întrebări stânga-dreapta ajută, chiar dacă nu o să găsești informații despre examinatorul tău, toți gândesc la fel în mare. Unii pun întrebări despre bord, alții despre mecanica, alții îți dau o situație de rezolvat. Tre să fii atent și interesat.

Atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *